BIOGRAFIE

◄ Patrick Holleeder (1972) kwam thuis al vroeg in aanraking met de muziek. In zijn ouderlijk huis stond altijd al een Hammondorgel en daar is een aantal jaren later nog een piano bijgekomen. Patrick heeft gedurende zijn lagere schooltijd (vanaf zijn 8e jaar) zijn eerste muzieklessen gevolgd op het Hammondorgel bij de bekende organist/pianist Bert van den Brink. Later zijn deze improvisatielessen aangevuld met klassieke pianolessen. Deze combinatie blijkt de basis te zijn geweest voor de rest van zijn muzikale studie en loopbaan.
Na zijn middelbare schooltijd op het Atheneum heeft hij Piano Jazz en Lichte Muziek gestudeerd op de DJAM in Amsterdam (1992-1993) en vervolgens aan het Conservatorium van Hilversum (1993) en Conservatorium Zwolle (ArtEZ Academy Of Music) (1994-2000), waar hij in 1998 cum laude is afgestudeerd (met een 9 voor zijn afsluitende praktijkexamens) voor zijn BACHELOR/DM diploma (DM=Docerend Musicus).
Twee jaar later in 2000 heeft Patrick ook zijn MASTER/UM diploma (UM=Uitvoerend Musicus) met de hoogsthaalbare graad MMus (=Master of Music) behaald op de Messiaen Academie, een Post-HBO vervolgopleiding op ditzelfde Conservatorium in Zwolle.

Lessen en workshops heeft hij ondermeer gehad van Henk Elkerbout, Erik van Lier, Henk Meutgeert, Rik Elings, Ruud Ouwehand, Michiel Braam, Rob van Bavel, Jerry van Rooijen, Cor Bakker en Mark Murphy. Voor en tijdens zijn studie heeft Patrick een flink aantal extra cursussen gevolgd en met succes afgewikkeld voor componeren, arrangeren, podiumpresentatie, studio-techniek, musiconomie, ensemble- en (hoofdvak-) zangbegeleiding.

Patrick geeft sinds 1997 nu al meer dan 25 jaar muzieklessen op MUZIEKSCHOOL OLST-WIJHE (voorheen SMOW) in deze gelijknamige gemeente, inmiddels ook sinds 1992 -nu meer dan 30 jaar- op BARTIMÉUS (instituut voor blinden en slechtzienden), zowel op locatie Zeist als ook in Doorn en last-but-not-least in zijn eigen privépraktijk brengt Patrick al ruim 35 jaar ervaring mee (Patrick is op zijn 16e begonnen met lesgeven). Zijn lespraktijk is sinds 2001 ondergebracht in zijn zelfstandige muziekonderneming PATRICK HOLLEEDER MUZIEK (en is bij de Kamer van Koophandel te Utrecht/Midden Nederland ingeschreven).

Daarbuiten geeft hij zeer regelmatig optredens, concerten en workshops. Ook speelt hij tot op heden bij diverse uiteenlopende bezettingen, muziekprojecten en heeft hij ook in de afgelopen tijd diverse ensembles gedirigeerd. Voor verschillende bezettingen (waaronder bijvoorbeeld regionale zangkoren) heeft hij met enig regelmaat arrangeerklussen en produceert hij voor diverse producties orkest- en begeleidingsbanden (mastertapes).
Buiten het actief musiceren schrijft hij diverse artikelen voor clubbladen in Nederland. Patrick heeft in de afgelopen tijd ook aan een tiental CD’s zijn muzikale medewerking als pianist en soms tegelijk als arrangeur verleend. Af en toe ook als producer (zie discografie).

Patrick heeft 5 jaar (1994-1999) als demonstrateur en verkoper gewerkt in de muziekspeciaalzaak ELRECOM in Baarn en heeft Patrick in 1998 als organist opgetreden tijdens de landelijke Promotiedag (muziekbeurs) in Vianen voor het Duitse merk WERSI tijdens een avondconcert voor 800 man.
Patrick heeft hij ook 5 jaar (2002-2007) volgemaakt als muziekdocent op de MUZIEKSCHOOL NOORD-WEST VELUWE in Harderwijk en Nijkerk op de afdeling keyboard en Piano Lichte Muziek.

Patrick maakt sinds 1996 (dus inmiddels ook hier een 25-jarig jubileum van mogen beleven), deel uit van de fantastische en zeer succesvolle funkjazzformatie SHEBOP uit Kampen, waarmee in 1999 de eerste plaats werd behaald tijdens het Nederlands VPRO-Jazzconcours! Ook heeft Patrick met SHEBOP diverse CD’s opgenomen, waaronder een productie met jazznestor Jerry van Rooijen en geluidstechnicus Max Bolleman.

Ook is hij maar liefst 21 jaar (1988-2009) pianist/toetsenist geweest bij GOSPELKOOR PAMFANOS uit Zeist, waarbij hij ook ruim anderhalf jaar (1999/2000) verantwoordelijk was voor de koordirectie als vaste dirigent, maar hij heeft daarvoor en daarna ook zeer regelmatig als 2e dirigent er voor gestaan.

Patrick heeft ook in een flink aantal bigbands meegespeeld o.a. in Zeist en Kampen en uiteraard als pianist in de Bigband van het Zwols Conservatorium (1994), maar ook van maart 1995 t/m juni 1998 bij de waarschijnlijk oudste bigband van Nederland, BIGBAND ALLOTRIA uit Zwolle.Patrick heeft in de periode na zijn afstuderen tot en met het jaar 2017 ook intensief samengewerkt met zangeres Debby Beemer. Eerst als voormalig dirigente van Gospelkoor Pamfanos, maar daarna (vanaf 2007) ook in hun duobezetting TWO OF A KINDIn de afgelopen jaren is hun samenwerking verder uitgebreid in de band DEBBY AND THE DEEBIES (later: KERSENPROMS ZANG & COMBO). Met deze band heeft Patrick meegewerkt aan 5 grote Night-Of The Prom Muziekproducties (tussen 2013-2017) van het Mega Spektakel ‘Kersenproms’ in Werkhoven met diverse gasten, waarbij hij onder meer rasentertainer Benjamin Murck, zanger Sebastiën Hoek, zangeres Marie Louise Geurtsen en de zeer bekende popzanger van Het Goede Doel Henk Westbroek heeft begeleid voor een meer dan 800-koppig publiek.

Ook speelt Patrick actief in meerdere Vocale Jazz-, Pop-& Latin-ensembles tegelijk, o.a. in D-KLEIN met zangeres Debby Beemer sinds 2014, paar jaar later vanaf 2016 in het JACQLIN SPRING ColLEKtive gesitueerd rondom zangeres Jacqlin Spring (èn rondom de LEK) en vanaf 2017 in de bezetting CONNIE & FRIENDS met zangeres Connie van Koningsbrugge. Al deze bovenstaande ensembles, maar ook vele andere (ook uitsluitend instrumentale) bezettingen zijn te zien in het fotoalbum en/of te horen in het videoalbum op de standaard-website van Patrick.

Vanaf september 2019 tot oktober 2023 heeft Patrick voor 4 jaar in het Hammond-orgeltrio ORGANICE gespeeld samen met gitarist/componist Harm Nielsen en drummer Kees van Herk. Deze band wisselt eigen composities van Harm en jazzstandards met elkaar af. Van dit bandje zijn op YouTube en via de website link hierboven mooie studio-opnames te zien en te beluisteren.

Sinds mei 2021 is Patrick toegetreden tot de band IMPROVISIONS QUARTETT van saxofonist/fluitist Cor van der Meij waarmee ambitieuze plannen voor dansmuziek, -concerten en jamsessies worden gerealiseerd. Deze allround band speelt een mooie mix van swingende blues, zwoele latin, classic jazz en jazzy rock & pop.

Al sinds 2005 is Patrick doorlopend op pad door het hele land met de bezetting CHASIN’ FINGERS met saxofonist/bassist Leen de Heer, regelmatig aangevuld met gastsolisten en dan spelend onder de naam CHASIN’ FINGERS PLUS.

Verder speelt hij ook in diverse gelegenheidsbezettingen, maar ook solo verzorgt hij met enig regelmaat grote gastoptredens. Naast deze optredens wordt Patrick vaak gevraagd als jurylid of begeleider/ bandcoach bij Talentenjachten en (Vocale) Concoursen in de regio.

Sinds 2007 heeft Patrick een eigen muziekstudio aan huis in Wijk bij Duurstede van waaruit vele muzieklessen en repetities van diverse ensembles plaatsvinden. Ook kunnen hier nieuwe en bestaande audio- &  DVD-producties worden opgenomen, maar ook compleet afgemixt en/of gemonteerd worden. Deze studio is begin 2012 verbouwd. Dat geeft tot op de dag van vandaag nieuwe mogelijkheden voor de studio zelf en zijn lespraktijk. Meerdere CD-producties hebben al in deze PHM-Studio plaatsgevonden. Sinds 2010 is Patrick ook voor diverse CD-producties de producer geweest onder zijn compleet eigen en officieel geregistreerde CD-label Patrick Holleeder Muziek.

Sinds begin 2012 is Patrick buiten zijn muzikale activiteiten op het podium ook eindredacteur van het Cluborgaan “Turning Wheel“, het Clubblad van de Hammond Orgel Club Holland, opgericht voor het promoten en in stand houden van Hammondorgels. Zie op de bijbehorende andere website www.patrickholleeder.nl de pagina Nieuwsberichten. 

En zo is de cirkel van zijn biografie weer helemaal rond, want met Hammondorgels is het in de muziek bij Patrick allemaal ooit een keer begonnen, en dat bijna 45 jaar geleden…!! ►


Geverifieerd door MonsterInsights